x تبلیغات
روانشناسی

طرحواره محرومیت هیجانی | احساس شنیده نشدن!

 

 

 

طرحواره محرومیت عاطفی یک مفهوم روانشناختی است که شامل این باور عمیق است که نیازهای عاطفی فرد در روابط برآورده نمی شود.

طرحواره محرومیت هیجانی

طرحواره محرومیت هیجانی اغلب از تجارب غفلت یا نیازهای عاطفی برآورده نشده در دوران کودکی ایجاد می شود که منجر به مشکلات در بیان احساسات و ایجاد ارتباط سالم با دیگران می شود.

ایده اصلی در این است که نیازهای عاطفی فرد برای حمایت، درک، و اعتبار به طور مداوم در روابط برآورده نمی شود.

ریشه های این طرحواره معمولاً از بی توجهی مداوم یا عدم پاسخگویی توسط مراقبان در دوران کودکی ناشی می شود


انواع طرحواره محرومیت :

  • محرومیت حفاظتی: احساس فقدان راهنمایی و محافظت.
  • محرومیت از همدلی: احساس سوء تفاهم یا شنیده نشدن.
  • محرومیت از تربیت: احساس عدم حمایت یا بی توجهی(منبع).

افراد مبتلا به این طرحواره اغلب احساس تنهایی، تلخی، افسردگی و قطع ارتباط با دیگران می کنند. آنها ممکن است برای بیان مؤثر احساسات خود مبارزه کنند و ممکن است در رفتارهای ناسازگاری مانند تأیید بیش از حد یا ایثارگری شرکت کنند. این رفتارها می تواند این باور را تقویت کند که نیازهای آنها برای دیگران سنگین است.

ریشه های تحولی طرحواره محرومیت هیجانی

ریشه‌های تکاملی طرحواره محرومیت عاطفی عمیقاً در تجربیات اولیه زندگی، به‌ویژه تجربیاتی که شامل مراقبان اولیه هستند، نهفته است. این طرحواره زمانی ایجاد می‌شود که نیازهای عاطفی کودک برای محبت، همدلی و حمایت به‌طور مداوم توسط مراقبین او برآورده نشده یا به درستی درک نشود. در اینجا برخی از جنبه های کلیدی مربوط به ریشه های تکاملی آن وجود دارد:

  • ریشه های رشد

تجارب دوران کودکی: طرحواره محرومیت عاطفی اغلب از تجربیات دوران کودکی ناشی می شود که در آن مراقبان از ارائه حمایت عاطفی کافی شکست می خورند. این می تواند به دلیل بی توجهی یا به دلیل کمبود منابع (مثلاً به دلیل مشکلات سلامت روان) برای پاسخگویی به این نیازها رخ دهد.

دلبستگی ناایمن: مشابه الگوهای دلبستگی ناایمن، کودکان مبتلا به این طرحواره ممکن است احساس کنند که مراقبانشان شنیده نشده یا دیده نمی شوند و آنها را به این باور می رساند که نیازهای عاطفی آنها هرگز به طور کامل برآورده نمی شود.

منبع : طرحواره محرومیت هیجانی | احساس شنیده نشدن!

طرحواره نقص و شرم چیست؟ من کافی نیستم!

 

 

طرحواره نقص و شرم یکی از طرحواره های ناسازگار اولیه است که در طرحواره درمانی شناسایی شده است.

طرحواره نقص و شرم چیست؟

طرحواره نقص و شرم شامل باور عمیقی است که اساساً چیزی اشتباه یا معیوب در خود وجود دارد که منجر به احساس شرم و بی کفایتی می شود. این طرح‌واره می‌تواند در جنبه‌های مختلف زندگی، مانند ظاهر، ویژگی‌های شخصیتی، هوش یا شخصیت اخلاقی ظاهر شود.

ویژگی های کلیدی این طرحواره:

  • نقایص درک شده: افراد دارای این طرحواره بر این باورند که دارای نقایص قابل توجهی هستند که آنها را برای دیگران دوست داشتنی یا غیرقابل قبول می کند.
  • ترس از طرد شدن: از این می ترسند که اگر دیگران عیوب خود را کشف کنند، طرد شوند.
  • شرم و انتقاد از خود: این افراد اغلب شرم شدیدی را تجربه می کنند و بیش از حد از خود انتقاد می کنند.

 

این علائم نشان می دهد که چگونه باورهای عمیق در مورد نقص می تواند بر ادراک فرد از خود و روابط بین فردی تأثیر بگذارد(منبع)

 

برای مطالب بیشتر :

منبع : طرحواره نقص و شرم چیست؟ من کافی نیستم!

رشد جنسی در نوجوانی

 

 

رشد جنسی در نوجوانی یکی از مراحل حیاتی زندگی است که طی آن تغییرات جسمی، عاطفی و روانی قابل توجهی در نوجوانان رخ می‌دهد. در زمینه سکس نوجوان و رشد جنسی در نوجوانی سوالاتی مانند، خودارضایی، دیدن تصاویر جنسی و یا گفتارهای جنسی پرسیده می شود که در این مقاله می خواهیم به آن پاسخ دهیم.

 

رشد جنسی در نوجوانی

تمایلات جنسی در انسان، بسیار پیچیده تر از نیروهای زیستی هستند که آغازگر فرآیند بلوغ جنسی می باشند. در همین راستا، رشد جنسی در نوجوانی نه تنها شامل رشد فیزیکی می باشد بلکه رشد شناختی، هیجانی، اجتماعی و اخلاقی را نیز دربر می گیرد. در ادامه به عنوان این تغییرات پرداخته شده است:

۱.تغییرات جسمی در دوران بلوغ

این تغییر شامل تغییرات هورمونی و رشد اندام‌های تناسلی است که در ادامه توضیح داده شده است:

  • تغییرات هورمونی

  1. تغییرات هورمونی در پسران: افزایش تولید تستوسترون که باعث رشد عضلات، تغییر صدا و رشد موهای صورت و بدن می‌شود.
  2. تغییرات هورمونی در دختران: افزایش تولید استروژن که منجر به رشد سینه‌ها، شروع قاعدگی و تغییرات در ساختار بدنی می‌شود.
  • رشد اندام‌های تناسلی

رشد اندام‌های تناسلی در پسران: رشد بیضه‌ها و آلت تناسلی.

رشد اندام‌های تناسلی در دختران: بلوغ رحم و تخمدان‌ها و تغییرات واژینال.

توجه داشته باشید که رشد تمامی این جنبه ها با سرعت یکسان صورت نمی گیرد.

 

برای مطالب بیشتر :

منبع : رشد جنسی در نوجوانی

طرحواره اطاعت چیست؟

 

 

طرحواره اطاعت (Obedience schema) به الگوی رفتاری اشاره دارد که در آن افراد نیازها و نظرات دیگران را بر نظرات خود ترجیح می دهند، اغلب به دلیل ترس از طرد شدن یا خشم می باشد.

طرحواره اطاعت چیست؟

طرحواره چارچوب ذهنی یا میانبر است که به افراد کمک می کند تا اطلاعات را بر اساس تجربیات گذشته تفسیر و پردازش کنند. طرحواره ها می توانند با ارائه روشی ساختاریافته برای درک جهان بر رفتار و تصمیم گیری تأثیر بگذارند.

در روان‌شناسی، طرحواره‌های مربوط به اطاعت شامل الگوهای فکری یا رفتاری باشد که افراد را به تبعیت از ارقام یا قواعد اقتدار سوق می‌دهد بدون اینکه آنها را زیر سوال ببرند. این می تواند به مفاهیمی مانند طرحواره انقیاد مرتبط باشد، که شامل تمایل بیش از حد به اطاعت از دیگران به دلیل ترس از پیامدهای منفی است که اغلب منجر به سرکوب نیازها و احساسات شخصی می شود.

طرحواره ها: میانبرهای ذهنی برای پردازش اطلاعات بر اساس تجربیات گذشته.

طرحواره انقیاد: شامل اطاعت بیش از حد به دلیل ترس از پیامدهای منفی است.

رفتار اطاعتی: می تواند تحت تأثیر طرحواره هایی باشد که انطباق را بر استقلال شخصی اولویت می دهند(منبع)(منبع)

 

منبع : طرحواره اطاعت چیست؟

دکتر بازی در کودکان

 

 

دکتر بازی در کودکان و نحوه بازی با کودک، آیا دکتربازی در کودک بد است؟، نحوه برخورد با دکتر بازی کودکان همه در این مقاله آورده شده است.

دکتر بازی یکی از بازی‌های تخیلی و نقش‌آفرینی رایج در میان کودکان است که معمولاً در سنین پیش‌دبستانی و دبستان دیده می‌شود. نیازی به گفتن نیست که والدین هنگام وقوع چنین موقعیت هایی بسیار می ترسند. آن ها که با رفتارهای جنسی کودکان آشنا نیستند، به این نتیجه می رسند که چیزی بسیار شرم آور در مورد کاری که این بچه ها انجام می دهند وجود دارد.

نتیجه گیری سریع و واکنش افراطی با فریاد زدن و تنبیه برای والدین آسان است. اما کاوش جنسی بخشی طبیعی از کودک بودن است و والدین باید بین تمایلات جنسی کودکی و بزرگسالان تمایز قائل شوند.

وقتی در این لحظات نسبت به فرزندانمان واکنش نشان می دهیم، باید محدودیت هایی را تعیین کنیم، اما در عین حال به فرزندانمان نیز بفهمانیم که کنجکاوی در مورد رابطه جنسی طبیعی است. بنابراین، باید گفتار و کردار خود را با دقت انتخاب کنیم تا از شرمساری فرزندان خود و ایجاد هرگونه تداعی منفی خودداری کنیم.

فهرست مطالب

 

برخورد با دکتر بازی کودکان

نحوه برخورد با این بازی ها چگونه است و چه زمانی باید نگران بود؟ بازی های وانمودی در کودکان پیش دبستان بسیار رایج هستند.

یکی از رایج ترین این بازی ها نوعی است که معمولا با نام دکتر بازی در کودکان شناخته می شود که در واقع نوعی تجربه و آزمایش کردن در کودکان است. البته استفاده از این اسم ها نمی تواند اهمیت اتفاق افتادن برخی مسائل را کم کند، مثل نشان دادن اندام های خصوصی به یکدیگر.

معایب دکتربازی کودکان

  1. عبور از مرزهای شخصی و جسمانی: اگر کودکان بخواهند دکتربازی واقعی تر شود و بدن هم را بدون مرز مشخص معاینه کنند. اگر کودکان آگاهی کافی از مرزهای شخصی نداشته باشند، این موضوع می‌تواند به نقض حریم خصوصی یا حتی سوءاستفاده ناخواسته منجر شود.
  2. الگو اشتباه: اگر کودکان اطلاعات دقیق و درستی از فرآیندهای پزشکی نداشته باشند، ممکن است تصورات اشتباهی درباره کار پزشکان پیدا کنند.
  3. احتمال آسیب جسمی: برخی کودکان ممکن است در حین تقلید از روش‌های پزشکی، حرکات یا فعالیت‌هایی انجام دهند که برای خود یا دیگران خطرناک باشد.
  4. کلیشه های جنسیتی: دکتر بازی می‌تواند نقش‌های جنسیتی کلیشه‌ای را در ذهن کودکان تقویت کند؛ مثلاً پسرها همیشه نقش دکتر و دخترها نقش پرستار را ایفا کنند.

 

برای مطالب بیشتر :

منبع : دکتر بازی در کودکان

صفحه قبل 1 صفحه بعد